shape
shape
shape
shape

Berendezési alaprajz


Miért fontos?

Egy-egy projekt akár egy évig is eltart, mire az első igényfelméréstől a fotózásig eljutunk. Sokan gondolják úgy, hogy a lakberendezők a kiegészítők - textilek, bútorok, lámpák, szaniterek, stb. - válogatásában nyújt segítséget. Ami igaz is, ez is a tevékenységeink közé tartozik, hiszen ezek a kiegészítők öltöztetik fel az elkészült lakásokat, házakat. Ezek az enteriőr kiegészítői, megkoronázói. Azonban egy szép, köznyelvben elterjedt "dizájnos" lakás akkor lesz használható, ha már a kezdetektől jól átgondolt tervek alapján kerül kialakításra. A funkcionalitás nem mehet a dizájn rovására, mert akkor nem lesz élhető a tér.
 
Az első, és mindent meghatározó terv a berendezési alaprajz. Ez az alfája és omegája a többi műszaki tervdokumentációnak is. Az újépítésű házak esetében is gyakran előfordul, hogy nincs alaposan kitalálva a Megrendelő igényeihez igazított helyiség beosztás, vagy a helyiségkapcsolatok nem az adott Megrendelő életviteléhez vannak igazítva. Ilyenkor falak kerülhetnek áthelyezésre, nyílászárók mérete és helye is változhat. Ha ez nem történik meg a tervezés első szakaszában, akkor a meglévő válaszfallal határolt helyiségekhez kell igazítani a berendezést, és az nem biztos, hogy a legoptimálisabb megoldást jelenti. Felújítások esetében körbe kell műszakilag járni, hogy mit lehet változtatni, és mit nem. Egy társasház esetében nem lehet tetszőlegesen fürdőszobát, illemhelyet vagy akár konyhát kialakítani, mert a lefolyórendszer meghatározhatja az adott funkció helyét, esetleg a rétegrend nem megfelelő. Falat sem biztos, hogy szabadon lehet mozgatni, mert esetleg tartó funkciója van, statikailag nem megoldható az elképzelés.
 
Új építésű ingatlanok esetében általában rendelkezésre áll alaprajz, amely a kezdeti munkát segíti, azonban itt is szükséges egy kontroll mérés, mert nem mindig úgy épülnek meg a házak, lakások, mint a terven szerepelnek😉 Felújítások, átépítések esetében mindig a helyszíni felméréssel kezdünk, majd statikus, esetleg gépész segítségével feltárást végzünk. Az alapos előkészítés esetében is előfordulhat, hogy menet közben derül ki, hogy műszakilag mégsem megvalósítható a terv, de erről majd egy külön posztban írunk.
 
Az alaprajzi elrendezés tervezésekor már érdemes kiválasztani a fontos berendezéseket is - és akár meg is rendelni, a jelen helyzetben tapasztalható hosszú várakozási idők miatt is- mert például egy fürdőszoba kialakításánál a szaniterek mérete, formája nagyban meghatározza, hogy mi fér be esztétikusan, vagy mennyezetfűtés/hűtés esetén a mennyezeti lámpák rögzítésének kérdése....erről is egy külön posztban majd részletesebben írunk.