shape
shape
shape
shape

Étkezőasztal világítása


Milyen lámpát válasszunk

Lámpa stílustanácsadáson, amelyet az EGLO 2023. évi Hivatalos  lakberendezőjeként végzünk ismétlődően felmerülő kérdés az étkezőasztal megvilágítása.

 

Az étkezőasztal többfunkciós terület a lakáson belül. Elsősorban az étkezések helye, de családi/baráti összejövetelek esetében beszélgetések, társasjátékozás, relaxálás helyszíne is tud lenni, emellett leckeírás, munkavégzés, és akár előkészítő tevékenységek színtere is lehet. A különböző foglaltosságokhoz különböző fényviszonyokra van szükségünk.

 

Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy milyen lámpát válasszunk, és azt hogyan használjunk, hogy az étkezőasztal világítás minél több funkciónak megfeleljen.

 

A lámpáknak nem csak funkcionális (világítási szerepe) van, hanem dekorációs elemek is. Egy szép, a lakás stílusához illeszkedő, megfelelő méretű lámpa, amely az étkezőasztal felett arányosan van elhelyezve, és az étkezőasztalt világítja meg, az egyben az otthon dísze is. Míg a nappaliban felfelé világító általános megvilágítást biztosító csillárt is választhatunk, addig az étkezőasztal megfelelő direkt megvilágítása érdekében lefelé világító lámpát válasszunk. Étkezőasztal fölé a legjobb opció a függeszték (mennyezetről lógatott lámpa), mivel ennek magasságát a felszereléskor az ideális magasságra tudjuk beállítani. Az étkezőasztal megfelelő megvilágítása érdekében a lámpabúra aljának célszerű az asztallaptól 80-100 cm-re lennie. A pontos magasságot a lakók magasságához kell igazítani, hogy ülőhelyzetben ne világítson szembe a lámpa, így célszerű szemmagasság fölött kicsivel elhelyezni a lámpatestet. Ha alacsonyabban van , akkor zavarhatja a kommunikációt és a tálalásnál is akadályt jelenthet, ha magasabban van, mint a fent említett méret, akkor pedig nem biztos, hogy elegendő fényt fog nyújtani.

 

A lámpa stílusának és formájának  kiválasztása egyrészt a fent már említett lakás egészének stílusától függ, másrészt az asztal formájához és nagyságához is illeszkednie kell. Kerek, és ovális asztal esetében célszerű íves, kerek búrájú függesztéket választani vagy olyat, amiben körkörösen vannak elhelyezve a búrák. Ha az étkezőasztal téglalap vagy négyszögletes, akkor szépen mutat a hosszúkás függeszték, ami lehet egy hosszú burás függeszték, vagy olyan lámpa, melynek burái egy sorba vannak rendezve. Nagyon elegáns megoldás ha egymás mellé több egyes függesztéket rakunk, azonban ebben az esetben az elektromos kiállások tervezésnél már több kiállást kell biztosítani az asztal felett. A függeszték búrájának/ernyőjének méretét is figyelembe kell venni hogy azok ne érjenek össze, és megfelelő távolságban legyenek egymástól, bevilágítva az asztalt. 

 

Kis asztal esetében a kisebb búra, míg nagyobb asztal esetében a nagyobb búra mutat jól. Olyan lámpát kell választani, ami a teljes asztallapot bevilágítja. 

 

A különböző tevékenységekhez pedig különböző fényviszonyokra lesz szükségünk. Tanuláshoz, laptopon végzett munkához, olvasáshoz, konyhai előkészítéshez a semlegesfehér fény a legmegfelelőbb, ami élesebb látást, jobb színvisszaadást biztosít. Amikor együtt van a család, eszünk, beszélgetünk, játszunk a melegfehér fény nyújtja a legmagasabb komfortot. Ha nem találunk stílusában megfelelő olyan beépített LED forrású lámpát, amelynek színhőmérsékletét lehet változtani, akkor érdemes olyan LED izzót beszerezni,a melynek változtatható a színhőmérséklete. De végső esetben az egyéb kiegészítő tevékenységekhez, amelyeket az étkezőasztalon végzünk  célzottan direkt megvilágítást nyújtó asztalilámpát tudunk használni.

 

Végül szeretnénk nyomatékosítani, hogy a megfelelő lámpát már az építkezés, felújítás elején válasszuk ki. Ehhez elengedetlenül szükséges egy végleges berendezési alaprajz (amelyen meghatározzuk az étkezőasztal helyét, méretét és formáját), amely alapján az elektromos terv is készül.