shape
shape
shape
shape

Hogy milyen a jó konyha?


Egy kis konyha ergonómia

Legyen szó lakásfelújításról, új építésű ingatlanról, vagy építkezésről a konyha elhelyezése, berendezése fontos kérdés. Tudatosan át kell gondolni, és meg kell tervezni, hiszen az otthonunk egyik legmeghatározóbb helye, amely tulajdonképpen egy munkaterület, az itt szerepet betöltő bútoroknak, és eszközöknek maximálisan felhasználóbarátnak kell lennie. Nincs két egyforma konyha. A konyhát minden esetben egyénre szabottan tervezzük meg, hiszen az ételkészítés mellett akár a társasegyüttlét helyét is be tudja tölteni, attól függően, hogy a térszervezés során önálló konyha, konyha+ étkező vagy egy légtérben konyha+ étkező+ nappali kerül kialakításra. A konyhatervezésnél több szempontot kell figyelembe vennünk. Oldalunkon összegyűjtjük ezeket, és egy-egy posztban bemutatjuk. Első és alapvető kérdés a tervezés során, az elrendezés. Fontos, hogy mindenki megtalálja a számára legkényelmesebb konyhai elrendezést, hogy zavartalanul tudjon dolgozni a konyhában. Az elrendezésre vonatkozó egyéni igényeket azonban az alábbiak is befolyásolhatják: – építészeti adottságok, – gépészeti kötöttségek, – a konyha alaprajza. A fentiek figyelembevételével a konyha elrendezéstípusai a következők lehetnek: – egysoros konyha, – kétsoros konyha, – L alakú konyha, – U alakú konyha, – G alakú konyha, – szigetes konyha. A második nagyon fontos szempont a bázis háromszög. A bázisháromszög alkalmazásával optimalizálhatjuk az egyes munkaterületek közötti távolságot, így időt és fáradtságot takaríthatunk meg. Mit is jelent a bázisháromszög? Bázisháromszög, vagyis a munkaháromszög... A bázisháromszög azon folyamatnak az elemeit tartalmazza, míg az alapanyag a hűtőtől eljut a már kész ételek felszolgálásának helyére. Ebből következik, hogy a három fő elem a háromszögben a hűtő, a mosogató és a tűzhely. Ezen elemek közé pedig az alapanyagok előkészítéséhez és feldolgozásához szükséges munkapultoknak kell bekerülnie. A kutatók rájöttek arra, hogy akkor lesz a leghatékonyabb a konyhai munka, ha a legfőbb konyhai tevékenységeket ebben a háromszögben végezzük. A meghatározásban azt is fontosnak tartották kiemelni, hogy az említett pontok közötti összes távolság nem hosszabb hat méternél. Vagyis ha már pár lépésnél többet kell megtennünk, oda a konyhai hatékonyság. Viszont azt azért érdemes tudni, hogy nem szabályos háromszögben kell kizárólag gondolkodni. Teljesen eltolt is lehet az alakzat. Az az optimális, ha az egyes pontok közötti távolság nem hosszabb 90 centiméternél. Egy jól tervezett konyhában öröm ténykedni. Míg ellenkező esetben sok idegeskedéssel járhat a sütés-főzés. Következő posztunkban a kényelmes és kényelmetlen munkavégzési zónákról írunk. Fotó: Pinterest